Фото без опису   

Сьогодні, 8 травня, в Гончарівський територіальній громаді відзначають День пам'яті та примирення. У цей день у 1945 році Німеччина оголосила про свою капітуляцію у Другій світовій війні. Саме у такому форматі пам'ять полеглих у Другій світовій війні Україні вшановують втретє, адже Верховна Рада встановила 8 травня Днем пам'яті і примирення  у  2015 році.

    Під час Другої світової війни в Україні загинули, за різними оцінками, від 8 до 10 млн людей, з них цивільного населення – близько 5 млн. Водночас 2,2 млн було вивезено на примусові роботи до нацистської Німеччини, 10 млн втратили притулок. На цілковиті руїни було перетворено понад 700 міст та селищ міського типу, майже 30 тисяч сіл.
      Урочистості, з нагоди дня пам'яті та примирення проходять  в с. Жеведь, с. Смолин та Козероги.  Присутні  віддають  данину пам’яті тим  односельчанам, хто не повернувся з фронту, вшановуючи   їх  хвилиною мовчання та військовим салютом,  і згадують  тих хто  вижив та пройшов через усі кола пекла Другої світової війни. Учні декламують вірші, звучать мелодії військових літ у виконанні військового оркестру в/ч А1815 та художнього колективу «Жеведянка», проходять церемонії покладання квітів.

    «Ми повинні жити і знати власну історію, пам’ятати героїчні  подвиги українців і свято берегти пам'ять про тих, хто віддав власне життя за наші мирні і щасливі ранки! Власноруч будувати щасливу і успішну Україну!», - наголосив у своєму зверненні до мешканців громади  Гончарівський селищний  голова Віталій Рудник.