Серед актуальних проблем, що їх висунуло сьогодення України перед педагогами, гостро постала проблема правової освіти та виховання дітей і батьків, як складова комплексної програми навчання і виховання національної системи освіти. Оновлення змісту освіти, впровадження нових пріоритетних напрямів, основних шляхів реформування, нових підходів, виховних систем, форм і методів навчання і виховання та пошуку шляхів засобів їх реалізації.

      05 квітня 2019 року на базі закладу дошкільної освіти «Лісова казка» пройшов семінар-практикум з теми: «Правове виховання дітей дошкільного віку як необхідна складова створення системи безперервної освіти і виховання нового покоління громадян» з метою систематизації, узагальнення та поширення досвіду роботи з цієї  теми в дошкільних закладах громади.

       Відкриваючи семінар, начальник відділу освіти Гончарівської селищної ради Валентина Примак наголосила, що в основу системи правового виховання дошкільників необхідно поставити «нероздільну» програму морально-правового виховання, тобто у правовиховній роботі з дошкільниками дуже важливо поєднувати зміст, форми і методи правового та морального виховання. Виділяти тільки правові норми, не пов'язуючи їх з моральними, недоцільно. Система правової освіти і виховання має бути безперервною, починаючи з дошкільного закладу, продовжуючись у школі, вузі. Дослідники проблем правового виховання учнівської молоді вважають, що морально-правове виховання лише тоді може дати позитивний ефект, коли воно має комплексний характер і починається в сім'ї, дитячих садках, у школі буквально з першого класу.

       Педагоги мали змогу переглянути інтегроване заняття у старшій групі «Чому імена такі різні?», яке провела вихователь цієї групи Наталія Калита.

       Теоретичну частину семінару-практикуму продовжила змістовна  дискусія на засіданні круглого столу. Методист ЗДО «Лісова казка» Надія Журман розповіла про організацію роботи в закладі з правового виховання, розвивальне середовище, яке створене власноруч працівниками закладу та батьками. Вона підкреслила, що дошкільна освіта є найважливішою сферою реалізації прав людини, забезпечення рівних можливостей в отриманні якісної освіти, адже основа майбутньої особистості закладається у ранньому віці. Уляна Коплак, вихователь старшої групи ЗДО «Лісова казка», виступила з темою «Правове виховання дітей дошкільного віку у світлі базового компонента та програми розвитку дитини дошкільного віку «Українське дошкілля». Учасники круглого столу заслухали інформаційну доповідь «Основні права дітей з особливими освітніми потребами. Інклюзія – як перспективна форма навчання таких дітей», яку підготувала вихователь ЗДО «Веселка» Анна Жаліс. Досвідом роботи з батьками як важливою складовою правового виховання дошкільнят поділилася вихователь середньої групи Наталія Євсєєва. Питання проблеми охорони дитинства у світі та в Україні, реалізацію державної політики щодо поліпшення становища дітей розкрила Тетяна Карягіна, вихователь молодшої групи ЗДО «Лісова казка». Підсумок семінару провели у формі  брейн-рингу «Правове виховання у дітей ЗДО». Цікавою і змістовною була виставка дидактичних посібників «Правовий калейдоскоп», виготовлених руками вихователів ЗДО «Веселка» та «Лісова казка».

                                                                                                                                                                  За інформацією відділу освіти