Чернігівське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області повідомляє, що у 2018 році на підприємствах в установах та організаціях зареєстровано 73 нещасні випадки, в яких постраждало 73 працівника, у тому числі 12 смертельно. За результатами розслідувань визнано пов’язаними з виробництвом 50 нещасних випадків, у тому числі 3 зі смертельним наслідком. 23 випадки визнано непов’язаними з виробництвом, з яких 9 випадки смерті на виробництві.

За 4 місяці поточного року зареєстровано 26 випадків, з них 4 смертельних. Не пов’язаними з виробництвом визнано 5 випадків, у тому числі 3 випадки смерті на підприємстві.

В ході проведення спеціальних розслідувань випадків смерті на підприємствах комісіями встановлено, що основними причинами даних нещасних випадків стало різке погіршення стану здоров’я працівника. Комісії під час розслідувань особливу увагу приділяли питанню, в яких умовах працював померлий працівник, а також своєчасності проходження ним медичних оглядів.

До уваги роботодавців! На виконання ст. 17 Закону України „Про охорону праці” наказом міністерства охорони здоров’я України від 21.05.2007р. № 246 затверджено Порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій (далі - Порядок).

Порядок визначає процедуру проведення попереднього (під час прийняття на роботу) та періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі. Щорічний медичний огляд повинні проходити всі особи віком до 21 року незалежно від професії та виду робіт.

Для організації медоглядів роботодавець повинен щорічно звертатись до управління Держпраці у Чернігівській області. Лікар з гігієни праці управління Держпраці разом з представниками роботодавця та профспілки (уповноваженої працівниками особи) визначають категорії працівників, які підлягають попередньому (періодичному) медичному огляду, і до 1 грудня складають відповідний акт. На підставі акту роботодавець протягом місяця складає у чотирьох примірниках списки працівників, які підлягають періодичному медичному огляду за встановленою формою та узгоджує їх у санепідемстанції.

Для проведення медичного огляду працівників роботодавець повинен укласти або вчасно поновити договір з лікувально-профілактичним закладом. Слід звернути увагу на те, що медичні огляди проводяться закладами охорони здоров’я, які пройшли в установленому порядку процедуру акредитації.

При прийнятті на роботу, переведенні на іншу важку роботу, роботу із шкідливими чи небезпечними умовами праці роботодавець повинен видати направлення на обов’язковий попередній медичний огляд працівника.

Періодичність проведення медичних оглядів працівників визначено Переліком шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу, при роботі з якими обов’язкові попередній (періодичний) медичний огляд працівників та Переліком робіт, для виконання яких є обов’язковим попередній (періодичний) медичний огляд працівників. 

Для проходження медогляду працівник пред’являє комісії паспорт або інший документ, що засвідчує особу, медичну карту амбулаторного хворого, а при попередньому медогляді – також направлення, видане роботодавцем.

За результатами періодичних медичних оглядів (протягом місяця після їх закінчення) комісія складає заключний акт за результатами медичного огляду працівників.  

Роботодавець за рахунок власних коштів забезпечує організацію проведення медичних оглядів. У відповідності до вимог Кодексу законів про працю України на час проходження медогляду за працівниками зберігається місце роботи і середній заробіток. 

Також законодавством з охорони праці визначено вимогу щодо обов’язкового проведення роботодавцем за свої кошти, у разі потреби, оздоровчих заходів, які визначаються закладами охорони здоров’я, що проводили медичні огляди.

 

начальник відділу профілактики страхових

випадків-страховий експерт з охорони праці

Чернігівського відділення управління виконавчої

дирекції Фонду соціального страхування

України в Чернігівській області                                                                                                С.В. Рязан