З введенням поняття страхового стажу з 1 січня 2004 року стало не важливо, скільки людина фактично працювала — значення має протягом якого періоду і скільки сплачував роботодавець за неї до Пенсійного фонду. Про страховий стаж сьогодні розповідає заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду в області  Наталія Білозуб. 

      - Чи може хтось добровільно не сплачувати страхові внески в Україні, згідно з законодавством?

Єдині, хто не може добровільно платити, – це люди, які офіційно працевлаштовані. За них повинен подбати роботодавець

     - Чи зараховується навчання за денною формою навчання у вищих і середніх навчальних закладах, на курсах з підготовки кадрів, підвищення кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі до страхового стажу?

Навчання у начальних закладах зараховується до трудового стажу лише

до 1 січня 2004 року. Від початку 2004 року період  навчання до страхового стажу не зараховується.

    - Чи зараховується декретна відпустка до страхового стажу?

Юридично, є дві різні відпустки. Перша називається – відпустка в зв'язку з вагітністю та пологами. Вона розпочинається за 70 днів до пологів та закінчується, як правило, через 56 днів після пологів. Друга – це відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Вона розпочинається з 57-го дня після пологів і закінчується, коли дитині виповнилося три роки. Таким чином, період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку належить до страхового стажу.

    -  Період військової строкової служби зараховується  до страхового стажу?

Так, Міністерство оборони України сплачує за строковиків та контрактників  страхові внески. До речі, страховий стаж також зараховується особам які перебувають на строковій альтернативній (невійськовій) служби; на фронті або беруть  участь у бойових діях, служать у воєнізованих формуваннях, гірничорятувальних частинах і аварійно-рятувальних підрозділах, створених відповідно до законодавства України. А також  служба в органах державної безпеки, внутрішніх справ та Національної поліції, незалежно від місця проходження служби.

   - Чи враховується безперервність стажу при розрахунку пенсії?

На даний час безперервність стажу роботи при призначенні пенсії не дає ніяких пільг.

  - Який страховий стаж потрібно мати, щоб вийти на пенсію?

Пенсійна реформа суттєво змінила умови виходу на пенсію для українців. Зокрема, були переглянуті вимоги до пенсійного віку і кількості років страхового стажу. Станом на поточний рік піти на пенсію громадяни України можуть в 60, 63 або 65 років залежно від накопиченого за роки трудової діяльності страхового стажу.

   - Як розраховується пенсійний стаж при нарахуванні пенсії?

Пенсійний стаж в Україні обчислюється в місяцях. При цьому, неповний місяць роботи може бути зарахований до страхового стажу в повному обсязі, якщо сума сплачених за цей місяць внесків до Пенсійного фонду не менше мінімального страхового внеску. Якщо з яких-небудь причин страховий внесок був сплачений в меншому розмірі, цей період зараховується до страхового стажу як повний місяць за умови здійснення відповідної доплати (розрахунок доплати проводиться співробітниками ПФ за зверненням працівника). Без здійснення доплати, страховий стаж визначається пропорційно сплаченим внескам (за встановленою законодавством формулою).

  - Що робити, якщо не вистачає мінімального страхового стажу для призначення пенсії?

Згідно до ст. 26 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» наявність у людини мінімально необхідного страхового стажу дає їй право на оформлення пенсії після досягнення встановленого віку. При відсутності потрібного трудового стажу для призначення пенсії, можна укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування. Це дасть можливість докупити страховий стаж. До речі, купити стаж не складно, але й не дешево. Визначитися з кількістю відсутнього стажу допоможуть співробітники ПФ при проведенні попередньої калькуляції розміру пенсії (за зверненням громадянина). Також провести обчислення можна самостійно за допомогою програми «Пенсійний калькулятор» на веб-порталі ПФУ.