Фото без опису

    Сьогодні, 15 лютого в Гончарівській територіальній громаді пройшли урочистості, присвячені Дню вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

        Після закінчення Другої світової війни українські військові брали участь у 24 локальних війнах і збройних конфліктах на території 16 іноземних держав. Вони виконували «інтернаціональний» обов’язок у Чилі, Іспанії, Єгипті, В’єтнамі, Ефіопії, на острові Куба та в багатьох інших «гарячих» точках. За даними Міністерства оборони України, з 1992 року в міжнародних миротворчих операціях взяли участь майже 40 тисяч військовослужбовців.

     Але найбільш масштабною та трагічною була війна в Афганістані, яка тривала 10 років – з 25 грудня 1979 року по 15 лютого 1989. Через горнило тієї війни пройшли 160 тисяч українців, 12 тисяч з них отримали поранення, контузії, були скалічені, а 3360 – не повернулися до своїх домівок. В селищі проживає на сьогодні   понад   п’ятдесят    воїнів-афганців та 450 учасників бойових дій.

      Урочистий захід традиційно розпочався із мітингу вшанування пам’яті учасників бойових дій і  церемонії покладання квітів до пам’ятного знаку. Щороку збираються в цей день воїни-ветерани афганської війни для того, щоб  підтримати один одного, поділитися спогадами, згадати свої бойові будні, розділити біль втрати за тими солдатами та офіцерами, кому не судилося повернутися до рідних домівок.

      Сьогодні в  урочистостях взяли участь Гончарівський селищний голова Віталій Рудник, командир в/ч А1815 Олег Біліченко, член виконавчого комітету  Андрій Ткаченко. Заступник директора Гончарівської гімназії Світлана Бортник і  педагог-організатор  Людмила Тарасенко разом з гімназистами підготували змістовну концертну програму  та презентацію «Афганістан живе в моїй душі». Лунали пісні, декламувалися вірші і звучали головні слова-побажання миру і міцного здоров’я, добра і злагоди родинам, достатку і довголіття  для всіх присутніх. Всім учасникам бойових дій на території інших держав  Гончарівською селищною радою виплачена матеріальна допомога в розмірі 200 гривень.                                                                  

     Фото без опису                                  Фото без опису